Renovatie rozenkas belangrijk voor toekomst

Museum

dots

Renovatie rozenkas belangrijk voor toekomst

Datum: 26 juni 2019 - 12:00 uur


De rozenkas is met steun van Stimuflori succesvol gerenoveerd. Het historische karakter is behouden en de rozencollectie kan voor veredeling blijvend worden ingezet. Dat concludeerde voorzitter Wim Kea van Stimuflori tijdens het bezoek in juni op uitnodiging van het bestuur van de Historische Tuin. Met het oog op de  bloeiperiode van de rozen een uitgelezen moment, vinden Leo Bertoen en Dirk Jongkind van de Aalsmeerse bezoekattractie.

De Historische Tuin is vanaf april tot in oktober altijd de moeite waard is, voegen zij daar knipogend aan toe. De ook Botanische Tuin van Aalsmeer is meer dan een officieel erkend museum. De rozencollectie in de gerenoveerde kas is bijvoorbeeld nog altijd een bron voor veredelaars, die nog betere variëteiten dan de bestaande op de markt willen brengen, weten Bertoen en Jongkind.

Historie en toekomst
Behoud van het historische karakter was een belangrijk uitgangspunt bij de  renovatie van de kas, die afgelopen winter is uitgevoerd. We hebben wel de kans benut om bijvoorbeeld gehard glas toe te passen. Al is dit nog geen wettelijke verplichting, vonden we dat uit veiligheidsoverwegingen wel noodzakelijk, aldus Bertoen. Naast de omvangrijke collectie van 75 vermaarde rassen is in de kas onder meer een authentieke kaskachel te zien. Als de veelal vrijwillige medewerkers het gewas onderhouden en oogsten, staan zij bezoekers indien gewenst met plezier te woord. En die komen uit de hele wereld, weet Jongkind.
Met name vanwege de geurende eigenschappen van de kasrozen, tussen 1806 en 1950 in Aalsmeer geteeld, worden variëteiten nog ingezet om nieuwe rassen op de markt te kunnen brengen. Voor ons een belangrijk motief om als Stimuflori de renovatie mede mogelijk te maken. Want de projecten die wij steunen op het gebied van innovatie en promotie zijn vooral bedoeld om de toekomstbestendigheid van de sierteeltsector te versterken, aldus voorzitter Wim Kea.
Op www.stimuflori.nl staat informatie over het indienen van aanvragen en een overzicht van de gesteunde projecten.

Foto (vlnr): Dirk Jongkind, Wim Kea, Hermen de Graaf en Leo Bertoen bij het bezoek in de gerenoveerde rozenkas.

dots

Ouderwets assortiment Hortensia's verkrijgbaar bij de Historische Tuin Aalsmeer Neem tijdens uw bezoek gerust ook een kijkje in onze tuinwinkel!
Er is altijd een gevarieerd aanbod, natuurlijk op de Tuin zelf gekweekt.
Lees verder »

Krijtbord

Educatief

Spelenderwijs de Aalsmeerse geschiedenis ontdekken. Speciaal voor leerlingen van de Bovenbouw basisonderwijs en de onderbouw VMBO hebben wij een programma ontwikkeld om de rijke geschiedenis van Aalsmeer … Lees verder »

Aanmelden op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de activiteiten van de Historische Tuin Aalsmeer. Meld u aan!

 

Historische Tuin Aalsmeer
Historische Tuin Aalsmeer
Historische Tuin Aalsmeer
wordt mogelijk gemaakt door: Aalsmeer.nu | Lab 35DisclaimerSitemap