Zo zag een kas

Museum

Uit de historie van de Aalsmeerse tuinbouw

 

In 1133 duikt de naam Aalsmeer voor het eerst op in de geschiedenis. Aalsmeer is ontstaan in een moerassig veengebied. Dit veengebied is omstreeks de 10de eeuw ontsloten waarbij de eerste pioniers de sloten links en rechts langs de Uiterweg en Oosteinderweg moeten hebben gegraven. De grond uit de sloten werd daartussen aangestampt. Zo ontstond een voetpad van vele kilometers, de Uiterweg, de Oosteinderweg en de Westeinderdijk, (de laatste is bijna  verdwenen). Op deze hoofdsloten kwamen vele kavelsloten uit. Deze situatie is nog te zien aan de Uiterweg (3 km) en de Oosteinderweg (4 km). Zowel langs de Oosteinderweg als langs de Uiterweg is één van de dijksloten weer gedempt.

De eerste generaties hebben zich na het openleggen van het veenland beziggehouden met landbouw en vooral veeteelt. Daarnaast visserij op het Stommeer, Hornmeer en natuurlijk het Haarlemmermeer.

Rond 1350 leverden een groot aantal boeren turf om aan de rentmeester van de graaf de belasting te kunnen betalen. Dit zogenaamde vervenen is voor Aalsmeer bijna funest geworden, maar aan de andere kant is het er indirect de oorzaak van dat Aalsmeer nu bekend is om zijn bloementeelt. Door het vervenen bleef er steeds minder land over, waardoor dat land intensiever bebouwd moest worden.

Zo ontstond in de 17de eeuw de boomteelt. Tegelijk daarmee kwam de aardbeienteelt op als onder- en tussencultuur van de boomteelt. Het hoogtepunt daarvan lag rond 1850.

De kleuren rood, groen en zwart van de vlag van Aalsmeer vinden hun oorsprong in de aardbeienteelt. Rood van de vrucht, groen van het blad en zwart van de aarde.

Rond 1880 wordt door veel kwekers een start gemaakt met het kweken van buitenbloemen en in 1896 werd de eerste rozenkas gebouwd. Vanaf dat moment worden er steeds meer kassen opgetrokken zowel voor rozen als seringen. Dit gebeurde meestal op het nog niet verveende land dat uitermate geschikt was en is voor de bloementeelt.

Aanvankelijk werden de bloemen, net als daarvoor de aardbeien en de bomen, voornamelijk per schip naar Amsterdam vervoerd.

dots

publicatiedatum: 28 oktober 2019
Winterstop

Het museum is gesloten voor bezoekers tot en met maart 2020. Wél kunt u op aanvraag de corridor en velingzaal afhuren.

Lees verder »

Ouderwets assortiment Hortensia's verkrijgbaar bij de Historische Tuin Aalsmeer Neem tijdens uw bezoek gerust ook een kijkje in onze tuinwinkel!
Er is altijd een gevarieerd aanbod, natuurlijk op de Tuin zelf gekweekt.
Lees verder »

Krijtbord

Educatief

Spelenderwijs de Aalsmeerse geschiedenis ontdekken. Speciaal voor leerlingen van de Bovenbouw basisonderwijs en de onderbouw VMBO hebben wij een programma ontwikkeld om de rijke geschiedenis van Aalsmeer … Lees verder »

Aanmelden op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de activiteiten van de Historische Tuin Aalsmeer. Meld u aan!

 

Historische Tuin Aalsmeer
Historische Tuin Aalsmeer
Historische Tuin Aalsmeer
wordt mogelijk gemaakt door: Aalsmeer.nu | Lab 35DisclaimerSitemap